Mit tarthatok avagy a lőszer és lőszerelem

A cikk megírását az indikálta, hogy több internetes fórumon is megy az ész-osztogatás a megfelelő ismeret hiányában a "hozzáértőktől" ebben a témában. Ezért, úgy gondoltam veszem a bátorságot és összefoglalom a lényeget a  teljesség igénye nélkül.

Éles lőszer

 Éles lőszert csak azok tarthatnak, akiknek van erre vonatkozó engedélyük és csak és kizárólag olyan kaliberben, ami az érvényes fegyvertartási engedélyben szerepelő fegyverhez használható. Kivételt képeznek ez alól azok, akik megfelelő engedélyek birtokában értékesíthetik, vizsgálhatják, kereskedhetnek. Más nem tarthat hivatalosan lőszert!

 

Lőszerelem

 A Mo.-i törvény egyértelműen fogalmaz. (2004. évi XXIV. törvény 2.§ 23.) lőszeralkatrész (lőszerelem): lőpor, gyúelegyes töltényhüvely (csappantyús töltényhüvely), csappantyú és minden robbanó, gyújtó, fényjelző, páncéltörő és leváló köpenyes lövedék, melyet tűzfegyverből történő kilövésre terveztek.

Lőszerelemet csak házilagos lőszertöltési engedéllyel, ill. megfelelő hatósági engedélyek megléte esetén lehet birtokolni, ha az idevonatkozó előírásoknak megfelelő tároló hely is kialakításra került.

 

Kérdés:

Aki ( pl az erdőben sétálva) üres lőszerhüvelyt talál, azt megtarthatja-e magának engedély hiányában?

 1. Amennyiben a hüvely nem tartalmaz lőport és csappantyút sem, úgy igen, mert a hüvely önmagában nem lőszerelem és nem lőszer. (De valljuk be egy  hozzá nem értő, ezt nagy valószínűséggel nem tudja eldönteni, ahogyan feltételezhető az is, hogy az idevonatkozó szabályokat sem ismerheti.)

 Itt azért megjegyzem, hogy nem lehet találni csak úgy az "erdőben sétálva" csappantyú nélküli lőszerhüvelyt!

Az erdőben esetlegesen fellelhető lőszerhüvelyek általában tartalmazzák az elhasznált csappantyút is!

Fontos megjegyeznem azt is, hogy az ide vonatkozó ismeretek hiánya, nem menti fel senkit az esetleges szabálysértési eljárás és a kiszabható büntetés alól. 

 

2. Amennyiben a hüvely tartalmaz csappantyút, úgy az lőszerelemnek minősül a törvény szerint, tehát megfelelő engedély hiányában nem tarthatjuk meg. (fel sem emelhetjük a földről!)

 Az idevonatkozó törvény nem tesz említést működésképtelen (elhasznált a csappantyút tartalmazó lőszerhüvely) és a működőképes csappantyút tartalmazó lőszerhüvely között. Ebből az következik, hogy megtalált töltényhüvely - akár működőképes, akár elhasznált - csappantyút tartalmaz, azt nem tarthatja meg, az ide vonatkozó engedélyek hiányában.

Természetesen amennyiben az elhasznált lőszerhüvelyből eltávolításra kerül (megfelelő és hozzáértő segítséggel) a csappantyú úgy már az üres hüvely birtoklása nem engedélyköteles. Még akár azt is megtehetné a megtaláló, hogy készít,vásárol hozzá lövedéket ( ami szintén nem lőszerelem) és összerakja és pl. levélnehezéknek használja.

 

 

A cikk csak tájékoztató jellegű és nem ad teljes-körű tájékoztatást. Amennyiben további kérdése merülne fel a témakörben, kérem, ismerje meg az idevonatkozó jogszabályokat és/vagy kérje megfelelő szakember segítségét. A cikk az aktuális és a témához kapcsolódó törvények, kormányrendeletek és szabályok ismerete alapján került megfogalmazásra. A Gárdonyi Sportlövő Klub elhatárolódik minden a törvényi kereteken túl nyúló cselekedettől és /vagy az idevonatkozó törvények félreértelmezéséből adódó esetleges törvénysértő megtartástól. 

 

Pin It

Kapcsolat

Tagi belépés