Számszeríj tartása, birtoklása engedélyköteles?

Egyik egyesületi tagunk tette fel a kérdést, hogy számszeríj tartásához kell-e rendőrhatósági engedély? Röviden a válaszom, hogy nem. Azonban jó ha tudjuk, hogy hogyan és mikor használhatjuk és mikor nem!

A számszeríj a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így a használatának módja Magyarországon jogszabályban korlátozott. Számszeríjjal elsősorban lőtéren, vagy ennek hiányában e célra kijelölt területen kell és lehet gyakorlatozni. A gyakorlatozáshoz szükséges a terület tulajdonosának engedélye, illetve szükséges a lőterekre vonatkozó biztonsági rendszabályok alkalmazása. Ez azt is jelenti, hogy rendőrhatósági engedély beszerzése a területnek gyakorlás céljára történő használatához nem szükséges.

Törvényi szabályozás

Számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett. A számszeríj viseléséhez és használatához védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye, illetve vadászterületen a vadászatra jogosult hozzájárulása is szükséges.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 41. § (1.)

Számszeríj szállítása

Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).

253/2004 39. § (5.)

Számszeríj tárolása

A számszeríj tárolásáról - értelemszerűen, mivel nem engedély köteles - nem rendelkezik a törvényalkotó, de tárolása úgy ajánlott, hogy illetéktelen ne tudjon könnyen hozzáférni.

Pin It

Partnereink

       

       

       

 

       

      

 

      

     

    

Az egyesületünk szervezésében

megvalósult programokban eddig

201

diák vett részt

2018. július 23.

napját követően.

 

Oldalainkat 118 vendég és 0 tag böngészi

Tagi belépés